Interview met Alain de Botton

Geplaatst op: 06 March 2011

Alain de Botton (Z├╝rich, Zwitserland, 20 december 1969) is een hedendaags schrijver en filosoof.

Interview met Alain de Botton

De Botton werd geboren in Zwitserland, maar verhuisde na zijn twaalfde verjaardag naar Engeland, waar hij scholen bezocht in Oxford en Londen. In de laatste stad studeerde hij ook af in de wijsbegeerte. Het plan om in dat vak te promoveren aan Harvard strandde; De Botton legde zich geheel toe op het schrijven.

De Bottons werk destilleert visies en ideeën van klassieke filosofen, zoals Seneca en Montaigne, maar ook schrijvers als Stendhal en Proust, en presenteert deze op een oorspronkelijke en leesbare manier.

Zijn theorieën hebben vaak betrekking op de Westerse sociaal-economische verschijnselen, zoals status anxiety (statusangst) en the art of travel (de kunst van het reizen), maar raakt ook aan algemenere thema's zoals liefde. Hij drukt zich op een persoonlijke manier uit en doorspekt zijn werken vaak met relativerende humor.

In West-Europa is hij inmiddels een populair denker. In februari 2003 werd de Botton tot Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres geslagen en won hij de prestigieuze essay-prijs, de Prix Européen de l'Essai Charles Veillon. De Botton heeft een eigen productiebedrijf.